Mozdulj örömmel!

hastanc-icon

Hastánc

Neked való a hastánc?

Neked, ha

         nőiesen szeretnél formálódni kívül-belül

         kapcsolódni kívánsz kreatív női energiáiddal

         nemcsak csodálni, de művelni is akarod ezt az amazoni erőket megmozgató táncot

         ízig-vérig nőnek éreznéd magad

         döntöttél: karcsúbbá, rugalmasabbá, erősebbé formálod a tested

Mit nyersz a hastánccal?

Hosszú munkanapok a gép előtt, alig van időd hobbikra. Nap végén görcsösnek érzed a tested, fájnak a vállaid…

Ismerős? Hiányzik, hogy átmozgasd a tested, de minden energiád bekebelezték a feladatok. Ezzel nem vagy egyedül!

Mi lenne, ha feszengés nélkül birtokba vennéd tested és olyan rafinált mozdulatokat sajátítanál el, ami nőiességed táplálja?

A közösségi rituálékban gyökerező hastánc mindenki számára elérhető – bármilyen korú, testalkatú és képzettségű ember számára. A világ egyik legősibb tánca sokezer nő vonzerejét kibontotta már.

Ahogy elkezded kigyakorolni a hastáncos technikákat a mozgásszótáradat bővíted: alaptartás, hullámzás, rázás, lökések…

Ezzel vissza tudsz kapcsolódni a tested bölcsességéhez, újra hozzáférsz a női erőidhöz, a kreativitásod forrásához! A felszabadult energia képes rendezni női működésünket életre hívva a bennünk rejlő vonzerőt.

A hastánctól bőröd alá kúszó magabiztosság megjelenik teljesen hétköznapi helyzetekben. Ráadásul újra emlékezel a nőtársak körében uralkodó jókedv volumenjére! Lehet, hogy ez az írás Meghívás egy nagyon is szükséges „énidőre” heti rendszerességgel?

Stílusok kavalkádja

Egyiptomban és a nomád népek örökségében gyökerező mozgás mára sokféle stílusban él tovább. Legelterjedtebbek a klasszikus egyiptomi (Raqs Sharki), a népies Baladi, az élénk Török. Szikrázó flitter, csillogó gyöngyös kosztüm mágnesként vonzzák a kíváncsi tekinteteket.

Legtöbben – érthető módon – ezzel a világgal társítják a hastáncot. Ahol a vidámság a kacérsággal érzéki táncot lejt.

Létezik azonban egy ’másik oldal’, ami olyan sajátosságokkal bír, mint elegancia, misztikum, kígyózó erő. Ez a törzsi kultúrákból táplálkozó mozgásvilág, mely elegyedik a mai modern hatásokkal.

Az új irányzat, vagyis a Törzsi Hastánc korai gyökerei Jamila Salimpour nevéhez fűződnek, aki előadásaiban megalkotta a közel-keleti, észak-afrikai, spanyol és indiai kosztümök és táncok fúzióját. Az idők során ez az irányzat is kezdett kinyílni, jelmezben és stílusban egyaránt. A “tribal style” (törzsi stílus) napjainkban magában foglal mindent, a népi elemek által inspirált táncoktól egészen a régi észak indiai, közel-keleti, spanyol és afrikai ősi táncok fúziójáig. (ATS, ITS, Fúziós Hastánc).

A fúziós hastánc /tribal fusion belly dance/ egy sajátos műfaj, melyben a törzsi kultúra a modern tánctechnikákkal (kortárstánc, hip-hop, popping, locking) találkozik. Földies mozdulataiból egyszerre, sugárzik büszkeség egyediség és finomság.

egyiptomi hastánc

Elegancia

törzsi hastánc

Misztikum

fúziós hastánc

Kígyózó erő

tévhitek

1. A hastánchoz nagy has kell

A hastánc a testméretekkel, alkattal kapcsolatban elfogadást hirdet.

Nem kell nagynak lenned ahhoz, hogy kihangsúlyozd tested mozdulatait, ha megfelelő a technikád. Főleg a legtapasztaltabb táncosok körében a testalkat és a méret nem számít különösebben fontosnak.

Több mint 100 táncos közreműködésével készült egy idevágó tanulmány. A felmérésben beigazolódott, amit annyian érzünk tánc közben. Azt találták, hogy a hastánc és a támogató női kör valóban elősegítik az elfogadó testképet.

A publikációban az amerikai női hastáncosok testképének észlelését vizsgálják a szerzők. („Body Image in Belly Dance: Integrating alternative norms in Collective Identity” címmel).

Míg a tánc különböző formáival (például balett) kapcsolatos kutatások az egészségtelen testkép-viszonyt hangsúlyozták, a hastánc ellenpéldát kínál, jelezve a tág és átfogó testképi normákat, a testkép-megfelelőségre irányuló nyomás hiányát és a táncosok testével való elégedettség magas szintjét.

Azt mondják, hogy a hastánchoz két fő testkép kötődik: a hárem nőé és egy olyan nőé, aki bármilyen alakú és méretű lehet, és boldog a saját bőrében.

2. Fülledt háremekből ered a hastánc

Ez nagyrészt fantázia, amit az 1800-as évek végén a Közel-Keletre utazó nyugati férfiak alkottak meg. A hollywoodi filmipar csak tetézte az ebből származó sztereotíp képzetet. Legtöbben úgy hiszik, a hastánc első és egyetlen célja a férfiak szórakoztatása.

Valójában ennek éppen az ellenkezője igaz! Tekintve, hogy a hagyományos társadalmakban, ahol a nők és a férfiak elkülönültek, ezt a fajta táncot főleg nők táncolták nőknek.

Most sincs ez nagyon máshogy a hastáncesteken. A közönség férfi tagjai általában a fellépők párjai, barátai és rokonai.

3. A hastánc könnyűszerrel megtanulható

A látszólag könnyed mozdulatok eléréséhez három dologra lesz szükséged. Gyakorlásra, türelemre és elhivatottságra. Szerencsére ez a mozgáskészlet nem kényszerít semmilyen természetellenes helyzetbe. Lágy csípőejtései, hullámai a medence és a törzs izmaira istenien hatnak.

Alighanem minden nő ösztönösed ringatja csípőjét egy pörgős dobszó hallatán. Színpadra lépni azonban egészen más. Véleményem szerint sok órányi gyakorlás és alázat kell ahhoz, hogy készen álljon rá valaki. Időbe telik, amíg a test képes lesz megvalósítani a sokrétű izolációkat. Hát még előadni! Máskülönben olyan tévhitek terjednek el, miszerint a hastánc könnyűszerrel elsajátítható.

Igazság szerint a legizgalmasabb az egészben éppen a tanulás folyamata. Apránként, gondos munkával fogod kibontani magadban a legszebb táncformát óráról órára. Élvezd az utat!

Lehet fogyni hastánccal?

Egy hastánc órán akár 300 kalóriát is elégethetünk. Ez a becslés természetesen a tánc intenzitásától függően változhat. Az alap mozgáskészlet tónusossá teszi a csípő és derékvonalat. Nőiesen formálja a hasat és hátizmokat.

A pulzus jólesően megélénkül serkentve ezzel az anyagcserét. Ha serken az anyagcsere, több kalóriát éget el a szervezet. Tiszta sor.

De önmagában tudjuk, mozogni nem elég. Egészen egyszerűen, ha több kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz tánc közben (vagy sétálással, kertészkedéssel vagy bármi mással), akkor a próbálkozásaid hiábavalók lesznek.

Egészséges és mértékletes étrendre váltva viszont csakugyan fogyaszt a hastánc. Ráadásul szórakoztató!

Mit érdemes tudni az első óra előtt?

Bújj egy kényelmes cicanadrágba, sportmelltartóba, köss a csípődre egy rugalmas kendőt és készen is állsz! Ha szeretnél pólót venni, válassz egy testhez simulót.

A tökéletes gyakorló szetted csinos, lezser, kényelmes.

Hogy ne tele hassal kelljen hullámoznod, időzítsd a nagyobb étkezést 2-3 órával a tánc elé. Moderált nasizás belefér, hiszen az agysejtjeid éhesen nehezen foghatók hadba. Azért ne tiramisut tolj, inkább gyümölcsöt, mazsolát, fekete csokit.

Hastánc Kihívás teljesen kezdőknek

hastánc-kihívás

♦ Lépésről lépésre segítek a tekervényes manőverek kidolgozásában.

♦ Sajátítsd el a hastánc összetett mozdulatait, folyékony hullámzását!

Órarend

Találni fogsz ONLINE és veszprémi ÉLŐ alkalmakat. Emellett lehetőséged van megtanulni ezt a nőies táncot csoportos és magánóra formában is