Öleld át Önmagad! Itt a Belső Tél

A belső tél a menstruáció időszaka.

Belső tel_menstruacio

A ciklustudatosság rendszere hasonló az évszakok váltakozásához.

Nagyanyáink régen együttműködtek a természettel. Tudták, mikor kell vetni, aratni, pihenni. Számunkra is elengedhetetlen, hogy testünkre figyelve harmonikusan létezzünk a mindennapokban.

Igazodj Te is ehhez a körforgáshoz és légy elfogadó önmagaddal szemben amikor a testednek és lelkednek pihenésre van szüksége.

Az alábbiakban a belső télről olvashatsz, és arról, hogy ezen napoknak sem kell feltétlenül “a kukában landolniuk”.

 

Talán még előnyödre is fordíthatod tested eseményeit.

Mi történik a testedben menstruáció közben?

A belső tél általában 3-7 napig tart.

A méh megvastagodott nyálkahártyája vérzés kíséretében leválik. A méhnyak megkeményedik, és kissé nyitottá válik (hogy engedje távozni a menstruációs vért). Valószínűleg rendkívül fáradt és kimerült vagy, mert az ösztrogén, és progeszteron szint nagyon alacsony. Pár órás görcsölés rendben van. Ha viszont a görcs napokig ágynak dönt, érdemes kivizsgáltatni.

A belső tél a ciklus záró akkordja, hiszen ilyenkor engeded el a megtermékenyülés lehetőségét. Kiüresedés, mikor a szervezeted takarékos üzemmódba kerül.

bekuckózás
Bekuckózós belső tél

Mit tehetsz Magadért?

Lomhának, fáradtnak sőt motiválatlannak érezheted magad, és ez ilyenkor rendben van.

Légy türelmes, és engedd át magad ennek a lassúságnak – itt az ideje, hogy pihenj. Intuitív képességeink ilyenkor erősek, tehát érdemes teret és csendet teremteni, hogy meghalljuk a belső hangunkat.
Ráadásul ez a kis “reset” tökéletes lehetőséget ad arra, hogy átgondold, hol tartasz most, és mik a céljaid. Ha jól esik, akkor tölts időt egyedül és
koncentrálj magadra.

Érdemes ilyenkor (is) naplózni az érzéseidet, gondolataidat és tested jelzéseit.

Rengeteg stresszt spórolhatunk meg magunknak, ha tudatosan rálátunk arra, milyen lelki folyamatokban vagyunk ezeken a napokon. A felesleges feszültség források kiiktatása is nagyban hozzájárul az általános közérzetünk javulásához.

Elképzelhető, hogy kevésbé találod meg a közös nevezőt a környezeteddel a menstruációs fázisban. Ez egy jel lehet arra, hogy ilyenkor kerüld a kényes vagy érzelemdús kommunikációt. Érdemes a vitás helyzeteket máskor tisztázni.

restoratív YIN

Hogyan mozogj a menstruáció alatt?

Tévhit, hogy menstruáció alatt tilos a mozgás! Számos gyakorlatot végezhetsz ilyenkor is erőnlétednek, aktuális testi-lelki állapotodnak megfelelően. Jóga, relaxáció, vagy a lassan áramló hastánc. Mind jól tud esni. Nem mindegy azonban, hogyan válogatod meg a jóga és hastánc gyakorlatait!

Finom mozgással sokat javíthatsz a közérzeteden. Szelíd nyújtások, körzések, sok csípőnyitás és légzés. A görcsmentes napokban pedig végezhetsz enyhe intenzitású edzéseket. 

Tudom, sokszor nehéz rávenni magad… De tudd, hogy az endorfin pezsdítő hatással jutalmaz meg 10 perc mozgás után is!

Ha többet szeretnél tudni, itt van egy tanfolyamom ezekről a gyakorlatokról. A programban változatos női mozgás vár Rád. Resztoratív (helyreállító) Yin jóga, görcs-olvasztó hastánc, medencés puhaság tréning és motiváció. 😉

Végre egy edzésforma amivel végig motivált mardhatsz a havi ciklusod során.

Jóga, Bodyart & Hastánc

100% Pénzvisszafizetési garanciával

Békés belső tél

Az alábbi praktikákkal hozzájárulhatsz a menstruációd megkönnyítéséhez. Persze egyik sem csodaszer, tapasztald ki, hogy Neked mi válik be neked a legjobban.

belső tél
  • Görcsoldó meleg borogatás (vizes palack/ törölköző/ forró fürdő)
  • Magnézium, C-vitamin, vas pótlás (transzferrin, ferritin, laktoferrin)
  • Cickafark, pásztortáska, gyömbér tea (görcsoldó, lazító hatás)
  • Melegítő, fűtő ételek (sütőtök, gesztenye, édesburgonya)
  • Hajdina, vadrizs

A menstruáció sok nőnek valóban nehéz. Ilyenkor a legegyszerűbb feladatok is komoly kihívást jelenthetnek. Ha Te is úgy érzed, hogy elkelne némi testi-lelki támogatás a “piros betűs napokon”, akkor csatlakozz a ciklus-tudatos programomhoz! A hasznos információk mellett olyan videókat is találsz az online felületen, amelyek segíthetnek feltöltődni ebben az időszakban.

Ahogy a telet felváltja a kikelet, úgy következik a menstruációt követően a belső tavasz. Ébredezik a bennünk élő nőiség. Tudj meg többet erről a derűs időszakról is!

görcs-olvasztó hastánc
eros elegans email boritokep

4+1 részes videós edzésrutin