Mozdulj örömmel!

Ciklus-tudatosság a mindennapokban – A harmonikus életért

Megvan az a sztereotípia, hogyha egy nő nyűgös, akkor biztos menstruál?

ciklustudatossag_a_mindennapokban

Ha ezt olvasod, az azt jelenti, hogy fontos döntést hoztál saját Magadért.

Nyitottál a menstruációs ciklusod megismerésére, és bizonyára keresed annak a módját, hogyan sajátítsd el a ciklus-tudatos életmódot.

Az alábbi cikk ebben segíthet neked!

Ismerd meg a saját tested ritmusát

Az első és legfontosabb lépésciklusszinkron életmód bevezetésében, hogy megismerd saját havi ciklusod fázisait. A menstruáció, peteérés, az ovulásció és a luteális fázis mind-mind egyedi hormonális és érzelmi hatásokkal jár együtt.

Készítettem számodra egy letölthető és kinyomtatható Ciklusnaplót. Segítségével könnyedén el tudod kezdeni a tested és lelked felfedezését. Feljegyezheted a vérzés napjait, az energiaszinted, hangulatod, fizikai aktivitásod változásait.

Ezek mind hasznos információk önmagadról. Tested számos jellel kommunikál, és hidd el, hogy egy kis gyakorlattal könnyedén megtanulsz tájékozódni ezek alapján.

Mik a ciklusunk főbb jellemzői?

  • A hossza
  • A menstruáció hossza, erőssége
  • A méhnyaknyák állaga
  • Testhőmérséklet (ami a peteérés után finoman megemelkedik)
  • Általános közérzet, fizikai érzetek (fejfájás, fájdalmak), energikusság
  • Érzelmi és mentális állapot – nyitottság/zárkózottság, könnyedség/feszültség
  • Étvágy, kívánósság

Edzőként látom, hogy a havi ciklusunk óriási hatással van a motivációnkra is. Éppen ezért hoztam létre ciklus-tudatos edzésprogramomat, melynek a mozgásanyaga illeszkedik az egyes időszakok eltérő igényeihez. 

Szeretnék segítséget nyújtani neked abban, hogy a ciklusod mindegyik időszakában a legtöbbet tudd kihozni önmagadból.

amazon

Keress mintát a mindennapokban!

Figyeld meg, mi ismétlődik, és hogyan a ciklusod során! Látni fogod, hogy a ciklusod bizonyos szakaszai újra és újra ugyanolyan hatással vannak rád.

Szerencsés, ha pl. a teljes ciklus hossza nagyjából állandó. Az sem baj, ha kevésbé kellemes dolgok bukkanak fel hónapról-hónapra. Tudatosítsd, ha mondjuk menzesz előtt pár napig mindig kívánod az édességet vagy ingerlékenyebb vagy.

belső tavasz

Fel fogod ismerni energiaszinted, érzéseid hullámzásának mintáját, vagy hogy egy adott időszakban milyen tevékenységekhez van jobban kedved. Ki fog rajzolódni, mikor vagy nyitottabb a környezetedre, és mikor nyögvenyelős az alapvető feladatok elvégzése is. Érdekes megfigyelés az is, hogy mikor jársz szívesebben szórakozni, és mikor érzed úgy, hogy az emberek nem értenek meg téged.

Légy megengedő önmagaddal szemben!

Ne aggódj, ha néha nem 28, hanem 30 napra jön meg. Egy sima nátha miatt is késhet a menstruációd. Az évszakok is befolyásolhatják a teljes ciklus hosszát. Érdemes azonban kivizsgáltatni magad, ha pl. 7 nap eltérés mutatkozik.

 A lényeg, hogy egyre közelebb kerülj önmagadhoz, megismerd tested működését, és jobban tudj tervezni.

kreativ flow

Kezdj el tervezni a minták köré

Ha megismerted mintáidat, használd fel ezt a tudást, működj velük együtt! Íme pár ötlet erre vonatkozóan.

indian nyar

A ciklusod alapján be tudod tervezni a nyaralásokat, családi programokat. A sok energiát igénylő események is jobban mennek, ha lehetőség szerint olyan napokra rakod, amikor megállíthatatlan vagy.

prezentacio

Fix az időpont? Az sem baj! Ha tudod, hogy meg fog jönni, akkor fel tudsz készülni rá előtte testben-lélekben. Ha pl. pont a legnehezebb napon kell prezentációt tartanod, akkor amit csak tudsz, gyakorolj be előre, hogy a rutin segítsen aznap. 

csokiskeksz

Ha tudod, hogy a menstruáció előtti héten nagyon kívánod az édességet, készíts valami egészséges finomságot. Dolgozz többet ovuláció környékén, és engedd meg magadnak a pihenést, amikor szükséged van rá.

Takaríts, lomtalaníts, vagy naplózz többet a menstruáció alatt. Vedd számba, kitől tudsz segítséget kérni a nehezebb napokon, és élj is ezekkel a lehetőségekkel. Legyen az bébiszitter, gyermekfelügyelet, takarító bérlés, barátok, rokonok segítsége. Ezáltal nagy mértékben csökkentheted a stresszt, és jut időd a pihenésre. 

A fent leírt öngondoskodást meg fogod köszönni magadnak!

Nagyon jól fog esni az érzés, hogy nem kell megváltanod a világot minden menstruáció alatt.

A hangulatod kezelése a ciklusod alatt

Megvan az a sztereotípia, hogyha egy nő nyűgös, akkor biztos menstruál?

Nem várható el a tőled (de alapvetően senkitől sem), hogy mindig ugyanolyan feldobott vagy energikus légy. Belső munkával, befelé figyeléssel sokat javíthatsz az alap közérzeteden, de még így is érzékelhetőek a hangulatingadozások, a motiváció, derű, depresszió hullámzása. Fontos, hogy megértéssel fordulj saját magad felé. Találd meg a módját annak, hogy együtt tudj működni az érzelmi állapotoddal.

Ha azt tapasztalod a ciklusod feltérképezése után, hogy pl.

  • PMS-ed van (menstruáció előtti tünetek),
  • bizonyos időszakban könnyebben keveredsz vitába,
  • az emberek nem értenek meg téged menstruáció előtt vagy alatt,

akkor érdemesebb ilyenkor kerülni a kényes témákat érintő kommunikációt.

Az ovulációhoz közeledvén sokkal nyitottabb lehetsz a másokkal való kapcsolódásra, a társasági eseményekre. Időzítsd bátran ekkorra az összejöveteleket, csajos estéket.

A kuckózós napokat pedig próbáld meg például a belső ősz időszakára rakni, amikor amúgy is jobban vágyunk az egyedüllétre. Ilyenkor érdemes rendezni pakolni.

Végre egy edzésforma amivel végig motivált maradhatsz a havi ciklusod során.

Jóga, Bodyart & Hastánc

100% Pénzvisszafizetési garanciával

Vágj bele most a ciklus-tudatos életmódba!

Ragadj tollat, papírt, írd le, ha tudod, hányadik napon tartasz, milyen testi-lelki érzeteid vannak! Ha szeretnél ennek rendezett keretet, és ehhez némi segítséget, akkor használd a ciklusnaplómat. 

A Ciklus Kisokosomban pedig találsz még információt többek között az étkezésről, belső évszakainkról, a ciklusunknak megfelelő mozgásról. 

Ha pedig szeretnéd, hogy a továbbiakban támogassalak egy igazán nőknek szóló edzésprogrammal, akkor csatlakozz te is ciklus-tudatos edzéseimhez!

erosito
eros elegans email boritokep

4+1 részes videós edzésrutin